Vércsoportos diéta?

Sokan mondják, hogy a vércsoportok fontos szerepet játszanak a legkülönfélébb élettani folyamatokban, így az anyagcserében is. Régóta hallok már az ABO terv című könyvről. A mai napon kiderült, hogy a vércsoportom B.

Egy helyütt azt olvastam, hogy a B vércsoport 10-15 ezer évvel ezelőtt alakulhatott ki. Szülőhazáját India és Pakisztán területére helyezik a Himalája-felföldre. Túlélésüket a zord körülmények között a vadállatok háziasítása és az állandó vándorlás biztosította. Emésztőrendszerük ezért a hús és a tejtermékek tökéletes felbontásához alkalmazkodott.

Másutt így fogalmaznak: A B vércsoporthoz tartozók szinte „mindenevők", erőtelje emésztőrendszerüknek köszönhetően egészséges és változatos táplálkozás esetén lép fel náluk a legkevesebb probléma. Viszont különösen hatékonyan dolgozzák fel a táplálékokat, ami túlsúlyhoz vezethet. Ajánlott tehát a mértékletesség.

A B vércsoportú ember jól hasznosítja a tejet és szinte minden tejterméket, ez alól csak a nemes penész és az ömlesztett sajtok képeznek kivételt. A húst is jól feldolgozza ez a vércsoport. Csak a szárnyasokat (kivétel a pulyka) kell nagy ívben elkerülni. Mindenekelőtt a tyúkhús egészségtelen a káros lektin miatt. A hal, főként a tengeri hal, igen jól emészthető a B vércsoportúak számára, és a benne lévő halolaj miatt különösen egészséges. Óvakodni kell azonban a kagylóktól, rákoktól: ezek káros fehérjéket tartalmaznak. A komplex szénhidrátoknál a B vércsoportúaknak gondosan kell válogatniuk.

Hasznosítják ugyan a burgonyát, valamint számos hüvelyest és gabonafélét, de egy egész sor terméket kerülniük kell. Különösen a lencse és a kukorica káros, mert ezek negatívan befolyásolhatják a vércukorszintet. A búza és a rozs nem egészséges. A benne lévő glutén (ragasztófehérje) zavarja az inzulin-anyagcserét, akadályozza a tápanyagok optimális átalakulását, és zsírlerakódást idézi elő. Mint az össze többi vércsoportúnak, a B vércsoporthoz tartozóknak is főleg növényi táplálékra kellene áttérniük. A semleges zöldség- és gyümölcsfajták között nagy választékot találnak ideális, illetve problémamentes élelmiszerekből. Különösen egészségesek a káposztafélék. A paradicsomból azonban - akárcsak az A vércsoporthoz tartozóknak - lektintartalma miatt le kell mondaniuk.

Nem akarok itt, ezen az oldalon származástani fejtegetésekbe bonyolódni, mert nem kapcsolódik szorosan a témához, de annyit elárulhatok, hogy az elképzeléseimmel tökéletes egyezést mutat a vércsoportomról szerzett információk zöme. B vércsoport

Japánban nagy népszerűségnek örvend a vércsoportok szerinti személyiségvizsgálat, ami szerint a B vércsoportú ember erős akaratú, aki a céljaira összpontosít: ha elkezdi a feladatát, addig nem nyugszik, míg be nem fejezi. Természetesen tökéletesen. Individualista, aki a maga útját keresi és járja. Gondtalannak és vidámnak tartják. Szenvedélyes, rugalmas és optimista típus, aki azonban felelőtlen és feledékeny lehet.

A sportról azt találtam, hogy a kellemes, laza tevékenységek felelnek meg számomra leginkább. Kerékpár, séta, tenisz (tollas?) és úszás. Ebben sem látok semmi olyat, amivel ne értenék egyet.

Táplálkozás terén már nem ennyire egyértelmű a következtetés. A mit ehetek - mit nem listák nagyrészt megegyeznek mindenhol, de néhány jelentős ellentmondást azért sikerült találnom. Az biztos -amit e nélkül is tudtam, hogy számomra a szárnyasok nem valók. Különösen nem a baromfi. Lehet viszont ennem egy sor olyat, ami megfizethetetlen, de a múltban gyakorlatilag nem is ált más a rendelkezésre. Vadat, nyulat, marhát(?), bárányt, tengeri halakat. Szinte mindenféle tejterméket, kivéve a penészes és ömlesztett sajtokat. 

A hazai gyümölcsöket bátran fogyaszthatom. Ehetek kölest, zabot, rozsféléket, rízslisztet. Zöldborsót, zöldbabot, brokkolit, padlizsánt, kínai kelt, karfiolt, fokhagymát, poré hagymát, fejes káposztát, karalábét. Almát, körtét, ananászt, barackot, epret, málnát, áfonyát, bodzát, dinnyét. Vajat, halolajat, olíva és lenmagolajat.

Bármely zöldfűszert, curryt, cayenne borsot, szegfűszeget, gyömbért, köményt, kardamomot, kurkumát, tormát, paprikát, szerecsendiót, mustárt, sáfrányt, vaníliát.

Kerülnöm kell viszont a libát, a kacsát, csirkét, tyúkot, sertést. Az angolnát, az osztrigát, a heringet, a kagylókat, lazacot füstölve, tintahalat. A penészes sajtokat, az ömlesztett sajtokat és a tejjel készített fagylaltot. A kukoricalisztet, a hajdinát, kukoricát, tököt, avokádót, retkeket, paradicsomot, gránátalmát, rebarbarát, Kukorica-, repce- és szezámolajat. Minden magot és diót, a borsot és a fahéjat, gyógynövények közül pedig a komlót, martilaput, hársfavirágot, ökörfarkkorót.

Szép kis lista...